Content marketing
De eenvoudige definitie van ‘content marketing’ is: marketing bedrijven en communiceren zonder te verkopen en zonder promotionele inhoud. Deze definitie maakt goed duidelijk wat content marketing is, maar toch ontbreekt er iets. De uiteindelijke doelstelling van content marketing is natuurlijk ook gewoon het verhogen van de omzet, net zoals bij alle andere vormen van marketing, of dat nu offline of online is. Het effect van content marketing op de omzet is echter meer indirect en dat vraagt om een andere aanpak.
Hoe ziet content marketing eruit?
Bij online content marketing gaat het om informatie over een specifiek thema, waarbij die informatie van goede kwaliteit is, prettig leesbaar, goed vindbaar in zoekmachines en niet geschreven voor conversie. De lezer beoordeelt de informatie als waardevol, handig of leuk en krijgt niet het gevoel dat hij of zij overgehaald wordt om een product te kopen. Een paar voorbeelden:
- Een internetbureau dat kennis deelt: InterPedia
- Een supermarktketen die recepten publiceert, zonder bestelknop: Plus Recepten
- Een keukenleverancier die volledig neutraal tips en adviezen geeft over keukens: Keukenervaringen
- Reisbureaus die objectieve informatie geven over landen en steden: Wiki Vakantie
Deze vorm van communiceren is niet nieuw, maar helaas zijn veel online marketing mensen dit uit het oog verloren hebben en zich volledig focussen op snelle conversie; “Wij van WC-Eend adviseren WC-Eend, klik hier!” En natuurlijk is hier veel voor te zeggen, al was het maar omdat snelle conversie ook goed werkt. Maar op de langere termijn is er meer nodig voor een goede en solide online strategie.
Lange termijn
Snel resultaat scoren past niet bij content marketing. Het gaat er veel meer om dat de doelgroep goed en objectief geïnformeerd wordt en op basis daarvan steeds meer vertrouwen in u of uw merk krijgt. Deze regelmatig terugkerende interactie leidt tot een grotere loyaliteiten dat zal uiteindelijk ook resulteren in meer omzet. Het moment van conversie wordt bij content marketing echter vooral bepaald door de klant zelf en minder gestuurd door de aanbieder. Serieus werk maken van content marketing vraagt daarom om geduld en een lange adem. Het is een structureel proces dat niet voor niets ook naadloos aansluit bij zoekmachine optimalisatie (SEO).
Content marketing en Google
Google kent als geen ander het belang van content marketing. Het hele bedrijfsmodel van Google is hierop gebaseerd; “Google loves content”. De rangschikking van de zoekresultaten wordt bepaald door een uiterst complex algoritme waarmee goede, relevante en objectieve content altijd de beste score krijgt. Met goede content marketing maak je dus naast de eerder genoemde voordelen ook nog eens meer kans op hoge posities in Google.
Content marketing op je eigen website?
De vraag of je content marketing moet uitvoeren op je gewone commerciële site, op een aparte eigen website of op een ‘neutraal’ online platform is niet zo simpel beantwoorden. Goede content zoals een weblog heeft een positief effect op je gewone corporate site, maar tegelijkertijd wordt die goede content zowel door Google als door de toevallige bezoeker toch beschouwd als informatie die deel uitmaakt van een website die verkoop of promotie als doel heeft. Een aparte website voor goede content is dus zeker aan te bevelen. Om dat echt goed te doen is het belangrijk om volledig neutraal te schrijven en zelfs informatie van concurrenten toe te laten. Daar is dus een flinke dosis moed voor nodig!
Een derde optie die absoluut is aan te bevelen is het gebruik maken van websites waar je als (gast)auteur artikelen kunt schrijven over een bepaald thema. Als de uitgever van zo’n website de kwaliteit van de auteurs en de artikelen goed bewaakt dan is dat een perfect medium voor een goede content marketing strategie.
De conclusie is dus dat content marketing breed ingezet dient te worden; op de eigen corporate website, op eigen neutrale websites en op platformen van anderen.